Skip to content

Bezbednost

Povrede, bile one nenamerne ili namerne (nasilne) postale su jedan od vodećih uzroka smrti mladih osoba. Pogotovo su upečatljive povrede koje se nanose sa namerom, i koje se zajednički nazivaju nasiljem. Ove povrede mogu biti fizičke ili one manje zapažene i samim tim slabije regulisane, odnosno psihičke.

Internet

Koliko je poslednjih par godina promenilo način razmišljanja pokazuje i činjenica da smo od stava “ne pričaj sa strancima na internetu”  prešli na “pričaj uglavnom samo sa strancima na internetu”.  

Sajber uznemiravanje i sajber kriminal se nalaze u neobično neodređenom položaju. Iako se na uznemiravanje putem interneta gleda sa negodovanjem, sama tema nije shvaćena sa istim stepenom ozbiljnosti kao i fizički oblici nasilja. S obzirom da 90% mladih poseduje i računar i telefon i imajući u vidu samu prirodu društvenih mreža, gde je gubitak privatnosti “normalno stanje”, zapanjujuća je činjenica da su sredstva zaštite od ove vrte kriminala nedostupna i nedovoljno vidljiva.  Mladi su svesni činjenice da nemaju dovoljno informacija o načinu zaštite od informacionog kriminala, i samim tim sve više prihvataju činjenicu da zaštita ne postoji. 

Da li činjenica da mladi žive dodatnu, online verziju svog života, da se svaki odlazak na kafu, u izlazak,  svaki milestone koliko god trivijalan delovao , beleži i deli na globalnom nivou, automatski povlači i potpuno odricanje privatnosti? Ako svojevoljno delimo deo svog života sa javnošću, deo koji je značajniji nego ikada do sada, ali ipak samo deo, da li ta ista javnost ima pravo i na ono što ne delimo dobrovoljno? Da li odricanjem dela sopstvene privatnosti gubimo pravo na nju u potpunosti?

 Posledice sajber kriminala možda nisu očigledne kao one nastale fizičkim nasiljem, ali ih to ni u kom slučaju ne čini manje ozbiljnim. Narušavanje ličnog dostojanstva i integriteta, gubitak posla, narušavanje ličnih odnosa sa partnerom i porodicom, imovinske posledice su samo od nekih efekata ne pridavanja značaja ovoj temi.

Vršnjaci

Istraživanje MOS-a je ukazalo na visok stepen društvene saglasnosti kod ljudi po pitanju vršnjačkog nasilja – gde je čak 80‒85% ispitanika prepoznalo je da je vršnjačko nasilje zastupljeno, u porastu, ali da nedostaje efikasno sistemsko rešenje koje će se izboriti sa ovim problemom.

Ovo je specijalan oblik nasilja, tipičan najčešće za učenike osnovnih i srednjih škola, u kome se nasilje dešava između dece i tinejdžera sličnog uzrasta, odnosno nema značajnije razlike u godinama, ali postoji neravnoteža „moći suprotstavljenih strana. 

Ovo je tema  o kojoj se uveliko priča, ne samo u Srbiji već na celom zapadom Balkanu, ali se konkretne mere i dalje ne preduzimaju. Ovo je tema koja se ocenjuje kao komplikovana – jer ni roditelji ni nastavnici nisu sigurni u kojoj meri i na šta treba da reaguju. Međutim, uzimajući u obzir porast stepena nasilja između vršnjaka poslednjih godina, jasno je da mere koje se preduzimaju ne mogu biti samo korektivne, već da je neophodno uspostaviti sistem koji će minimalizovati stvaranje uslova za nastanak ovakve atmosfere. 

Blagovremeno informisanje i edukacija o posledicama agresivnog i nasilničkog ponašanja. Edukacija o kao i o razlozima nastanka agresije. Radionice interkulturalne osetljivosti koje i na ovom uskom području mogu da okupe dosta diversifikovanu grupu mladih. Pogled na svet i društvo osoba iz osetljivih grupacija. Stres menadžment. Rešavanje konflikata. Značaj empatije. Samoanaliza i razvoj samosvesti. 

Navedene teze su samo neke od predloga za radionice i predavanja, čak i u okviru samog školskog kurikuluma koje će dovesti do značajne promene u društvenoj kulturi , prvo onog mlađeg dela populacije a zatim i starijeg. Pomeranje globalne društvene svesti na onu koje će biti tolerantnija generalno, i to ne u smislu prostog podnošenja različitosti, već i njegovog prihvatanja.  Poenta je da se dođe do toga da ne samo da nikakvo fizičko ili verbalno nasilje nije dozvoljeno, već i da stajanje sa strane i skretanje pogleda takođe nije prihvatljivo. 

Uticaj

Svaki deseti vozač u Srbiji smatra da je moguće konzumirati alkohol i upravljati vozilom ako se vozi pažljivo.

U najčešće uzroke saobraćajnih nezgoda spadaju osim vožnje pod dejstvom alkohola, i  neprilagođena brzina i nevezivanje sigurnosnih pojaseva. 

U saobraćajnim nesrećama godišnje strada prosečno 800 ljudi, gotovo 20.000 biva teže ili lakše povređeno, a u nezgodama najčešće ginu siromašni i mladi.

……………

Iako je za ljudsku rasu generalno tipično da svi volimo da precenjujemo sopstvene sposobnosti i da možemo mi sve to, i da uticaju poput alkohola ili pisanja poruka ili telefoniranja tokom vožnje nisu stvarno toliko strašni ukoliko se jednaka pažnja obrati na put… Podaci ipak govore drugačije.

 

Partneri

european youth capital
european youth forum
grad novi sad
opens
pokrajina
vlada republike srbije
amplituda
4sobe novi b&w
snp
arena
kampster
galerija-matice-srpske-2-crno-beli
laser tag-crno-beli
allegro-crno-beli
fitpass-crno-beli

Kontakt Tu smo za sva vaša pitanja

Radno vreme:

Ponedeljak – Petak

10 – 17h

Kontakt:

informacijezamlade@gmail.com

+381 65 596 3 596

Pišite nam

Leave this field blank