Skip to content

Čepom do osmeha

26951915_784687261724100_1427713981017982124_o
Akcija „Čepom do osmeha“ je pokrenuta u decembru 2012. godine, kada je nekolicina ljudi odlučila da podrži ovaj poduhvat, razumejući značaj ovog pionirskog rada. Danas, je ovo najmasovnija akcija u Srbiji i regionu, koja okuplja preko 2000 aktivnih volontera.

Želimo da osnažimo i pružimo podršku pojedincima i porodicama osoba sa invaliditetom, odvajanjem plastičnih čepova čime unapređujemo sistem odvajanja čvrstog otpada u Srbiji.

Princip projekta je jednostavan, a pokazao se kao izuzetno efikasan.

Potrebno je prikupiti čvrste plastične čepove, npr. od mleka, jogurta, majoneza, kečapa, flomastera, lekova koji imaju plastični čep, sokova, vode, piva, sredstava za kućnu i ličnu higijenu (deterdženti, paste za zube, šamponi, dezodoransi, kreme za ruke, omekšivači, balzami, tečnosti za sudove…). Sakupljene količine plastičnih čepova se odvoze u reciklažni centar, a prikupljena sredstva se koriste u humanitarne svrhe. Konkretno, akcija je stavila akcenat na decu sa invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju.   

Glavna karika ove akcije jeste BeX kurirska služba, koja bez novčane nadoknade, iz udaljenijih mesta, donosi čepove do nas. Vrlo je važno da čepovi budu pravilno upakovani (u bele pvc ili mrežaste džakove), kako se ne bi rasuli dok dođu do sabirnog mesta u Novom Sadu.

Kompanija dm-drogerie markt u svim svojim filijalama ima postavljene specijalno izrađene kutije, u koje građani svakodnevno donose čepove.

Takođe, kompanija NIS ima postavljene kutije u svim poslovnim centrima u celoj Srbiji.

Podršku imamo i od platne institucije PaySpot.       

Pored mnogih kompanija, akciju podržavaju i brojne institucije. Svoje humano srce pokazali su vrtići, škole, fakulteti, firme, sportski centri, pojedinci… Akcija ima trostruki karakter, a to je da se otpad reciklira, misli se o svojoj sredini i razvija se humanost i solidarnost kod dece i ljudi.                    

Da bi akcija bila trajna registrovani smo u APR Novi Sad kao Udruženje „Čepom do osmeha“, 16. marta 2014.

Kontakt podaci

Ćirpanova 25, 21000 Novi Sad

069 3113100

cepomdoosmeha.org.rs

 

Partneri

european youth capital
european youth forum
grad novi sad
opens
pokrajina
vlada republike srbije
amplituda
4sobe novi b&w
snp
arena
kampster

Kontakt Tu smo za sva vaša pitanja

Radno vreme:

Ponedeljak – Petak

10 – 17h

Kontakt:

informacijezamlade@gmail.com

+381 65 596 3 596

Pišite nam

Leave this field blank