Skip to content

Irida

irida u boji

Osnovne informacije o organizaciji:

IRIDA –OSNOVNI PODACI O ORGANIZACIJIOrganizacija IRIDA (Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman) osnovana je 2018. godine u Novom Sadu. IRIDA je neprofitno, nevladino, nezavisno, humanističko, dobrovoljno, osnovano naneograničeno vreme udruženje, sa delovanjem u oblasti ženskih i ljudskih prava i vizijompostizanja rodne ravnopravnosti i unapređenja civilnog društva u svimživotnim sferama.

Iako smo kao organizacija usmereni prvenstveno na mlade, verujemo da je neophodno uključiti sve članove i članice društva u rešavanje problema rodne neravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja.

Naša vizija je ravnopravno društvo, u kojem su pojedinke i pojedinci slobodni od rodnih normi, ograničenja, predrasuda i diskriminacije.

Irida programi

IRIDINA FILMSKA PRIČAONICA

Iridina filmska pričaonica podrazumeva filmske večeri koje održavamo jednom mesečno (tokom više od godinu dana). Publika ima priliku da gleda film, koji uvek uključuje temu rodne ravnopravnosti ili rodno zasnovanog nasilja, i da nakon filma učestvuje u diskusiji koju vode naši članovi/ice. Kroz razgovor o filmu, uočavamo mehanizme nasilja i diskriminacije, analiziramo profile nasilnika, žrtve i okoline –sve kako bismo razbili tabue vezane za ovu temu i osnažili/e učesnike/ce da i u realnom životu prepoznaju nasilje i diskriminaciju, i na njih reaguju.

PUTEVIMA ŽENA

Od septembra 2020. počinjemo sa prvim delom programa „Putevima žena“ koji ima za cilj da podigne svest o značajnim ženama u našem gradu, kao i znanje o njima. Prvi deo programa podrazumeva edukativne šetnje po Novom Sadu, u okviru kojih će učesnici/e imati priliku da dobiju interesantne informacije o značajnim Novosađankama. Program podrazumeva i organizovanje edukativne igre „Potraga za umetnicama“ u okviru koje će učesnici/e imati priliku da kroz interaktivnu igru koncipiranu kao lov na blago, sami istraže i otkriju značajne žene povezane sa našim gradom. Poslednji deo programa podrazumeva razvijanje mobilne aplikacije uz pomoć kojih će učesnici/esami/eimati priliku da prošetaju po lokacijama povezanim sa značajnim ženama, i prikupe bodove i bedževe koje će imati priliku da zamene za različite vaučere i popuste.

VOLONTERSKI PROGRAM

IRIDA ima volontersku strukturu, koju proširuje tokom avgusta. Volonteri/ke u okviru organizacije dobijaju priliku za lični i profesionalni razvoj, kao i mogućnost da učestvuju u realizaciji različitih programa i projekata.

IRIDIN KLUB PUTNICA I PUTNIKA

U okviru programa „Iridin klub putnicai putnika“ delimo informacije i mogućnosti za jeftina i pristupačna putovanja, kao i priče o putovanjima kao sredstvuza razbijanje predrasuda i prihvatanje različitosti.

Organizacije i partneri

european youth capital
european youth forum
grad novi sad
opens
pokrajina
vlada republike srbije
amplituda
4sobe novi b&w
snp
arena
kampster
biblioteka

Kontakt Tu smo za sva vaša pitanja

Radno vreme:

Ponedeljak – Petak

10 – 17h

Kontakt:

informacijezamlade@gmail.com

+381 65 596 3 596

Pišite nam

Leave this field blank