Skip to content

JCI Novi Sad

56781153_2905241536160197_9133475227433435136_n
JCI Novi Sad deo je globalne neprofitne organizacije JCI (Junior Chamber International – www.jci.cc), svetske zajednice mladih, aktivnih građana uzrasta 18-40 godina, koji dele uverenje da u cilju stvaranja pozitivnih promene moramo uzeti učešće u kolektivnim akcijama za poboljšanje sebe i sveta oko nas. Angažovanjem u aktivnostima od značaja za razvoj i putem projekata, članovi pokazuju svoju društvenu odgovornost i poboljšavaju sebe kroz učešće, liderstvo i akcije.

JCI Novi Sad osnovan je 17.03.2003. Deo je međunarodne organizacije koja broji oko 200.000 aktivnih i milione počasnih članova, u više od 5.000 lokalnih organizacija u preko 115 zemalja širom sveta. Ideja koja okuplja članove JCI je lični i profesionalni razvoj, društveno odgovorno ponašanje i iniciranje i širenje pozitivnih promena u društvu projektima edukativnog, poslovnog i humanitarnog karaktera. Članovi JCI neprestano traže načine da žive u skladu sa JCI sloganom: Budi Bolji. Kritički razmišljaju o aktuelnim problemima u želji da nađu održiva rešenja za bolju budućnost. Ne samo da veruju da je unapređenje društva i njih samih moguće, već i da je to njihova odgovornost.

JCI ima sklopljene sporazume o saradnji sa sledećim organizacijama: ICC (International Chamber of Commerce), UNICEF , CARE, AIESEC, P AHO, WHO (World Health Organization) i UNESCO. Osim toga, JCI je jedina organizacija koja ima pravo da koristi amblem Ujedinjenih Nacija.

Informacije o trenutnim aktivnostima udruženja JCI Novi Sad mogu se pratiti na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Linkedin.

JCI Novi Sad – Program

JCI Novi Sad svoje članove angažuje na projektima u oblasti preduzetništva, međunarodne saradnje, kvaliteta obrazovanja, kulture i razvoja društvene zajednice. JCI pruža priliku da kroz takvu vrstu aktivnosti članovi razvijaju sebe, i profesionalno i privatno, kroz treninge i praktično iskustvo. Sve različitosti pojedinaca u JCI-u se spajaju u jedan cilj – aktivno učestvovanje u projektima za bolje sutra. JCI Novi Sad svoje aktivnosti ostvaruje u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Pored brojnih edukativnih predavanja i konferencija iz različitih oblasti, članovi JCI-a realizuju različite projekte u lokalnoj zajednici. Neki od tih projekata su:

Humanitarni turnir u basket 3x3 „Igrajmo za Dečije selo”

JCI Novi Sad prepoznao je potrebe mlađe i starije dece Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ za dodatnom edukacijom i uključivanjem u sportske aktivnosti, kako bi im obezbedio lepšu i bolju budućnost. U skladu sa pravilima i potrebama ove ustanove, prikupljena sredstva usmeravaju se na pohađanje stručnih kurseva za decu, korisnih na njihovom putu ka osamostaljivanju, kao i na nabavku edukativnih igara i materijala za radionice koje se sprovode u okviru redovnog programa. Cilj projekta je da se kroz druženje i sport animiraju društveno odgovorne kompanije i građani koji su u prilici da podrže ovu akciju i koji prepoznaju njen potencijal.

Svetski dan čišćenja – World Cleanup Day

Svetski dan čišćenja predstavlja najveću globalnu ekološku akciju. Zamišljen je kao zeleni talas koji kreće iz Japana a završava se na Havajima – ideja je da ceo svet čisti svoju okolinu istog dana u isto vreme (akcije počinju u 10h prema lokalnom vremenu). JCI je 2018. godine na globalnom nivou proglašen najboljim partnerom World CleanUp Day-a. JCI Novi Sad pored obeležavanja Svetskog dana čišćenja organizuje i nekoliko akcija čišćenja koje mu prethode, a u cilju buđenja svesti lokalne zajednice o značaju očuvanja životne sredine.

TOYP (TEN OUTSTANDING YOUNG PERSONS)

JCI TOYP je međunarodni program koji formalno odaje priznanje mladim ljudima koji se ističu u svojim životnim pozivima i stvaraju pozitivnu promenu. Prepoznavanjem tih mladih ljudi JCI podiže status društveno odgovornih lidera u svetu. Dobitnici priznanja motivšu svoje kolege da traže izvrsnost i služe drugima. Njihove priče o otkrićima, odlučnosti i domišljatosti podstaći će mlade ljude da budu bolji lideri i stvaraju bolje društvo.

HEROJI RECIKLAŽE - Efikasno ekološko rešenje koje će povećati količinu recikliranog otpada

JCI Novi Sad u saradnji sa Telenor fondacijom pokrenuo je projekat „Heroji reciklaže“ sa ciljem da poveže ulične sakupljače sekundarnih sirovina i građane Novog Sada kako bi se povećao procenat količine otpada koji završava u procesu reciklaže. Ideja je da animiramo građane da se uključe u projekat tako što ćemo im putem aplikacije omogućiti da lako stupe u kontakt sa osobom koja sakuplja otpad kako bi u dogovorenom roku mogli da im predaju sekundarne sirovine. Time želimo da podržimo marginalizovanu grupu uličnih sakupljača i javno zagovaramo procese donošenja pravnih akata koji će uticati na uređenje te oblast u Republici Srbiji kao i da povećamo svest građana o značaju zaštite životne sredine.

Partneri

european youth capital
european youth forum
grad novi sad
opens
pokrajina
vlada republike srbije
amplituda
4sobe novi b&w
snp
arena
kampster

Kontakt Tu smo za sva vaša pitanja

Radno vreme:

Ponedeljak – Petak

10 – 17h

Kontakt:

informacijezamlade@gmail.com

+381 65 596 3 596

Pišite nam

Leave this field blank