Skip to content

NFC Kino Klub Novi Sad

15747532_1842653802619277_7767420009298900504_n
NFC Kino Klub Novi Sad je neprofitno, apolitično udruženje građana koje ima za cilj da popularizuje autorski film kroz produkciju, edukaciju i projekcije filmova, kao i da arhivira i čuva filmske zaostavštine starog Kino Kluba. U produkciji Kluba urađeno je bliže stotinu kratkih dokumentarnih, igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, kao i tri dugometražna igrana filma.

Kino klub Novi Sad počeo je sa radom davne 1951. godine u okviru tadašnje Narodne tehnike. Nastao je iz potrebe mladih ljudi da se bave filmom i fotografijom. Kino klub je imao dvojaku funkciju- obrazovao je sve zainteresovane koji su sticali potrebne veštine da snimaju i prave filmove i ujedno je na svojim redovnim projekcijama podučavao širu publiku kroz filmske programe. Treba napomenuti da u tom momentu u Novom Sadu pa ni u Jugoslaviji nije postojala filmska akademija, te da su Kino klubovi bili jedina mesta gde su se veštine te vrste mogle steći.

Kroz Kino klub su u narednim decenijama prošle hiljade mladih ljudi, a neki od njih su nastavili da se profesionalno bave filmom, ili su angažovani na televiziji. Autori koji su stasali u Kino klubu Novi Sad dobijali su mnoge značajne filmske nagrade, kako u Jugoslaviji tako i na međunarodnoj sceni.

Krajem osamdesetih godina Kino klub prestaje sa radom, uglavnom usled nebrige tadašnjih gradskih vlasti, odnosno nedostatka sredstava potrebnih da bi se prešlo sa filmske trake na video opremu.

  1. godine, grupa studenata novosadske Akademije umetnosti dolazi na ideju da ponovo pokrene Kino klub koji bi, pored svoje tradicionalne funkcije da edukuje mlade ljude iz oblasti filmske kulture bio i mesto gde bi se okupljali mladi profesionalci, studenti akademije i svi oni koji bi hteli da se ozbiljno posvete filmu. Namera je bila da se formira produkcija koja neguje pre svega autorski film, neopterećen komercijalnim uspehom, gde bi mladi autori mogli da “izbruse” svoj autorski rukopis.

Pored produkcije, Kino klub ima programe edukacije kroz filmske radionice, kao i programe koji služe popularizaciji kratkog filma kroz tematske projekcije i festival kratkog filma “Filmski front”.

Kino klub u prvo vreme funkcioniše kao neformalna grupa u okviru Foto kino video saveza Vojvodine, a od 2005. godine je registrovan kao udruženje građana pod imenom Nezavisni filmski centar Kino klub Novi Sad. U produkciji Kluba urađeno je bliže stotinu kratkih dokumentarnih, igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, kao i tri dugometražna igrana filma. Predsednica NFC Kino klub Novi Sad je producent Nina Latinović.

Organizacije i partneri

european youth capital
european youth forum
grad novi sad
opens
pokrajina
vlada republike srbije
amplituda
4sobe novi b&w
snp
arena
kampster

Kontakt Tu smo za sva vaša pitanja

Radno vreme:

Ponedeljak – Petak

10 – 17h

Kontakt:

informacijezamlade@gmail.com

+381 65 596 3 596

Pišite nam

Leave this field blank