Skip to content

Zdravlje

Mladi se generalno posmatraju kao najzdraviji deo populacije, budući da podaci rutinske zdravstvene statistike u Republici Srbiji ukazuju na najniži stepen oboljevanja i umiranja u ovoj starosnog grupi. Upravo se iz tog razloga akcenat generalno stavlja na očuvanje zdravlja, a ne tretiranju bolesti omladine. Istraživanja pokazuju da mladi generalno imaju pozitivan stav o sopstvenom zdravlju i da ga većina ocenjuje kao veoma dobro ili dobro, ali takođe se primećuje da pod pojmom zdravlja uglavnom podrazumevaju samo fizički aspekt.

Fizička neaktivnost, nepravilna ishrana i generalna neinformisanost o reproduktivnom zdravlju su glavni faktori ugrožavanja zdravlja mlade populacije. Ovaj rizik se u značajnoj meri može umanjiti pravovremenom promenom navedenih navika, te je važno da se mladi na vreme informišu i edukuju.

U zdravom telu…

 “Fit trend” ili “kult zdravlja” je poslednjih godina  sve zastupljeniji u svetu i  Evropi, a u Srbiju se zahvaljujući uticaju društvenih mreža polako uvlači, makar na ona virtuelna vrata. 

Moderne dijete, novi workout koncepti i razne aplikacije za upravljanje stilom života na površini mogu da pokrenu promene, međutim neka verovanja su ipak suviše duboko ukorenjena i potrebno je na njima raditi na jedan suptilniji,  ali na kraju efikasniji način.

Balkan je region u kome je hrana deo tradicije, jedna od glavnih odlika gostoprimstva. Većina naših praznika podrazumeva veoma specifičnu vrstu kuhinje. A mi volimo naše običaje i tradiciju. Zbog toga je i toliko teško uvesti i i edukaciju o pravilnoj ishrani u formalno obrazovanje i zbog toga je ovo aspekt “zdravog života” za koji postoji najveći otpor.

Sport, sa druge strane jeste utkan u našu podsvest, iako je procenat zastupljenosti mladih koji se rekreativno ili aktivno bave sportom manji nego prethodnih godina. Globalno umrežavanje je u ovom slučaju mač sa dve oštrice. S jedne strane internet je doprineo ubrzanom širenju ideje o zdravom životu, promeni načina ishrane i značaju fizičke aktivnosti, ali sa druge strane – upravo internet i olakšava da se sve ove stvari iskuse iz udobnosti sopstvene sobe. 

...zdrav duh

Mentalno zdravlje i dalje predstavlja taboo temu u svetu, s tim da je stigma značajno izraženija u Srbiji. Negativne reakcije okoline, nerazumevanje i čest izostanak podrške porodice, ali i prijatelja, dovode do toga da većina mladih odustane od traženja pomoći od psihijatra ili psihologa.  Suočeni sa vrednostima i stavovima koje im porodično vaspitanje i sredina u kojoj žive nameću, mladi i nemaju nekog izbora nego da traže pomoć anonimno, krišom, na internetu. 

Iako nema ničeg pogrešnog u guglovanju simptoma anksioznosti, depresije ili uzroka napada panike, poznato je da online rezultati imaju običaj da…preteruju. Ili u najmanju ruku da ne budu pouzdani. Verifikovanih izvora informacija je malo, a proces njihovog prepoznavanja nije uvek najjednostavniji. 

 

Skidanje stigme sa teme mentalnog zdravlja bi u svakom slučaju trebalo da bude jedna od prioritetnih aktivnosti u procesu zaštite zdravlja mladih. S obzirom da se mentalni poremećaji i bolesti ni ne prepoznaju uvek kao takvi i da su predrasude i vođenje stereotipima i dalje uveliko prisutni, pravovremeno informisanje i  edukacija su  najefikasniji način podizanja svesti kako među mladima, tako i među generalnom populacijom.

……

Za mlade kao za grupu koja je ocenjena kao najzdravija, ali ipak sklona rizičnom ponašanju je od ključne važnosti da na vreme i na pravi način budu informisani o sopstvenom fizičkom, mentalnom i reproduktivnom zdravlju i o pravima i mogućnostima koje se tiču istog. U ovome bi uveliko mogla da pomogne i vršnjačka edukacija, koja bi omogućila jedan neformalan pristup „taboo“ i „nezgodnim“ temama, i gde bi učesnici bili slobodniji da pričaju o svojim problemima i pitaju ono što ih zanima. Partneri

european youth capital
european youth forum
grad novi sad
opens
pokrajina
vlada republike srbije
amplituda
4sobe novi b&w
snp
arena
kampster
galerija-matice-srpske-2-crno-beli
laser tag-crno-beli
allegro-crno-beli
fitpass-crno-beli

Kontakt Tu smo za sva vaša pitanja

Radno vreme:

Ponedeljak – Petak

10 – 17h

Kontakt:

informacijezamlade@gmail.com

+381 65 596 3 596

Pišite nam

Leave this field blank